Αλεξάνδρα ΚορδόσηΣυμβουλευτική Ψυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια (MA.,BSc.)

Ψυχολογία Για Εμάς

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Άρθρα Ψυχολογίας

HIV – Η προσαρμογή στη Διάγνωση και η Συμμόρφωση του Οροθετικού Ασθενή στη Φαρμακευτική Αγωγή

Ο ασθενής που αντιμετωπίζει τη διάγνωση μίας χρόνιας οργανικής ή ψυχικής νόσου, έρχεται αντιμέτωπος με μία σειρά δύσκολων αισθημάτων, κυρίως αυτά του πόνου, του φόβου, του θυμού, της θλίψης, των ενοχών, της απελπισίας και της χαμηλής αυτοπεποίθησης. Τέτοιες ασθένειες είναι ο καρκίνος, η σκλήρυνση κατά πλάκας, τα εγκεφαλικά επεισόδια, το AIDS, η άνοια, η σχιζοφρένεια, η διπολική συναισθηματική διαταραχή κ.α.

Ο ασθενής τέτοιων νόσων υπόκειται σε μία συνεχή διαδικασία αναπροσαρμογής  στα  ανατρεπτικά δεδομένα της νόσου, τα οποία βιώνονται ως ‘εκτός του ελέγχου του’– κάτι το οποίο μπορεί να απειλήσει ή και να κατακερματίσει την αίσθηση του ατόμου ως  υγιές, ενεργό και αυτόνομο ον. Η αναμενόμενη επιδείνωσης μίας χρόνιας νόσου και η αβεβαιότητα σχετικά με τη πρόγνωση και τη πορεία της, θέτουν τον ασθενή και τους οικείους του σε μία συνεχή αναδιαπραγμάτευση της οπτικής τους απέναντι στη ζωή και το θάνατο.

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Η Κατάθλιψη είναι η πιο συχνή Ψυχική Διαταραχή. Τι είναι, από ποιους παράγοντες επηρεάζεται και πως τη διαχωρίζουμε από μία φυσιολογική καταθλιπτική διάθεση;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα του ΟΗΕ καθώς και από άλλες στατιστικές έρευνες: Η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα, καταλαμβάνοντας σήμερα την τέταρτη θέση στις δέκα πλέον επιβαρυντικές ασθένειες που πλήττουν την ανθρωπότητα και υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην δεύτερη θέση της ιεραρχίας μέχρι το 2020.

Διαβάστε περισσότερα

Η Μοναδική Σχέση Μητέρας – Παιδιού και το Μητρικό Στρες

Η μητέρα και το παιδί συνάπτουν ένα πολυσύνθετο δεσμό από την ώρα της σύλληψης. Αυτός ο δεσμός ενισχύεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, κατά το τοκετό  και καταλυτικά κατά τα πρώτα έτη ζωής του βρέφους. Παραμένει όμως ισχυρός και μοναδικός καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι μελέτες σε έγκυες μητέρες που δείχνουν την αμοιβαία αλληλεπίδραση της μητέρας και του εμβρύου προκειμένου να διευκολυνθεί η παραγωγή και διατήρηση της ζωής. Η αμοιβαία αλληλεπίδραση διαφαίνεται στο ότι δε στηρίζει μόνο η μητέρα το έμβρυο, μεταφέροντας το dnaτης, τα αντισώματα και άλλα εφόδια για την υγεία του, αλλά και το έμβρυο στηρίζει τη μητέρα ώστε να είναι σε θέση να φέρει το έργο της μητρότητας εις πέρας.

Διαβάστε περισσότερα

Κρίσεις Πανικού

Κρίσεις Πανικού

Οι αυξανόμενες Κρίσεις Πανικού είναι σημείο των καιρών; Γιατί ακούμε συνεχώς κάποιον κοντινό μας  άνθρωπο να έχει πάθει Κρίση Πανικού; Μήπως αυτό που συνέβη και σε εσάς ήταν μία Κρίση Πανικού; Τελικά τι ακριβώς είναι, γιατί συμβαίνει και πως αντιμετωπίζεται;

Σας έχει συμβεί ποτέ ξαφνικά να αρχίσετε να ζαλίζεστε, να ιδρώνετε να ακούτε τους παλμούς τις καρδιάς σας τόσο έντονα που να νομίζετε ότι από στιγμή σε στιγμή θα καταρρεύσετε; Ήταν τα χειρότερα λεπτά της ζωής σας και νομίζατε ότι θα πεθάνετε; Είναι πιθανό αυτό το συμβάν να ήταν μία κρίση πανικού. Μία ψυχολογική εκδήλωση άγχους δηλαδή και όχι μία σωματική εκδήλωση ασθένειας. Αυτό βέβαια μπορεί να το διαγνώσει ο παθολόγος σας κατόπιν ιατρικών εξετάσεων και εφόσον αποκλειστούν τα οργανικά αίτια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά τη κρίση πανικού.

Διαβάστε περισσότερα

Στενές σχέσεις: Γιατί μας είναι τόσο σημαντικές; Μία Διϋποκειμενική Προσέγγιση

Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Αναζητάμε έντονα τη κοινωνική επαφή και βρίσκουμε τις σχέσεις με φίλους, ρομαντικούς συντρόφους και συγγενείς ως ιδιαίτερα σημαντικές στη ζωή μας. Επίσης περνάμε τεράστιο μέρος της ζωής μας σκεφτόμενοι άλλους ανθρώπους και τις αλληλεπιδράσεις μας μαζί τους, το πως τους επηρεάζουμε ή το πως μας επηρεάζουν αυτοί. Γιατί όμως; Τι είναι αυτό που χρειαζόμαστε τόσο από τις σχέσεις μας; Ποια είναι τα ψυχολογικά τους οφέλη; Ας δούμε το πώς η σκέψη μας για τις στενές σχέσεις μας, μας βοηθά στη ζωή μας.

Διαβάστε περισσότερα

Το Εκκρεμές της Διάθεσης μας

Τα αισθήματα μας βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και δεν είναι ποτέ εντελώς παγιωμένα. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε, ονειρευόμαστε. Επίσης, δεν υπάρχουν απόλυτα συναισθήματα, αλλά διαβαθμίσεις, ανάλογα με την ένταση που τα βιώνει κανείς. Πάντα υπάρχει το δυναμικό για περισσότερη ευχαρίστηση ή δυσαρέσκεια και  παρόλο που ξέρουμε καλά τον εαυτό μας, τα αισθήματα μας, μπορεί συχνά να μας εκπλήξουν!

Διαβάστε περισσότερα

english version