Αλεξάνδρα ΚορδόσηΨυχολόγος / Ψυχοθεραπεύτρια (ΜΑ., BSc., Pg.Cert.)

Ψυχολογία Για Εμάς

ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΡΜΟΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ

Άρθρα Ψυχολογίας

Κρίσεις Πανικού

Κρίσεις Πανικού

Οι αυξανόμενες Κρίσεις Πανικού είναι σημείο των καιρών; Γιατί ακούμε συνεχώς κάποιον κοντινό μας  άνθρωπο να έχει πάθει Κρίση Πανικού; Μήπως αυτό που συνέβη και σε εσάς ήταν μία Κρίση Πανικού; Τελικά τι ακριβώς είναι, γιατί συμβαίνει και πως αντιμετωπίζεται;

Σας έχει συμβεί ποτέ ξαφνικά να αρχίσετε να ζαλίζεστε, να ιδρώνετε να ακούτε τους παλμούς τις καρδιάς σας τόσο έντονα που να νομίζετε ότι από στιγμή σε στιγμή θα καταρρεύσετε; Ήταν τα χειρότερα λεπτά της ζωής σας και νομίζατε ότι θα πεθάνετε; Είναι πιθανό αυτό το συμβάν να ήταν μία κρίση πανικού. Μία ψυχολογική εκδήλωση άγχους δηλαδή και όχι μία σωματική εκδήλωση ασθένειας. Αυτό βέβαια μπορεί να το διαγνώσει ο παθολόγος σας κατόπιν ιατρικών εξετάσεων και εφόσον αποκλειστούν τα οργανικά αίτια που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα που παρουσιάζονται κατά τη κρίση πανικού.

Διαβάστε περισσότερα

Κατάθλιψη

Κατάθλιψη

Η Κατάθλιψη είναι η πιο συχνή Ψυχική Διαταραχή. Τι είναι, από ποιους παράγοντες επηρεάζεται και πως τη διαχωρίζουμε από μία φυσιολογική καταθλιπτική διάθεση;

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία και ερευνητικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα του ΟΗΕ καθώς και από άλλες στατιστικές έρευνες: Η κατάθλιψη είναι η ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται συχνότερα, καταλαμβάνοντας σήμερα την τέταρτη θέση στις δέκα πλέον επιβαρυντικές ασθένειες που πλήττουν την ανθρωπότητα και υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην δεύτερη θέση της ιεραρχίας μέχρι το 2020.

Διαβάστε περισσότερα

Η Βιολογική Λειτουργία του Άγχους: Σύμμαχος ή Εχθρός του Οργανισμού;

Η αντίδραση του άγχους αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στις περιστάσεις κάτω από τις οποίες ο οργανισμός απειλείται και χρειάζεται να κινητοποιηθεί κατάλληλα προκειμένου να επιβιώσει. Οι περιστάσεις αυτές μπορεί να είναι λιγότερο απειλητικές, όπως είναι η απαιτητική σωματική άσκηση, ή περισσότερο, όπως είναι κάποια σοβαρή απειλή για τη σωματική ή ψυχολογική μας ακεραιότητα.

Διαβάστε περισσότερα

Εξασκώντας το Μυαλό στον Αθλητισμό: Η Νοερή Εξάσκηση

Οι τεχνικές νοερής εξάσκησης, νοητικής απεικόνισης ή αλλιώς τεχνικές οραματισμού, βρίσκουν ποικίλες και αυξανόμενες εφαρμογές  στο χώρο του αθλητισμού μετά από εντεινόμενες έρευνες που καταδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες τους στην επίδοση των αθλητών. Η νοητική απεικόνιση είναι μία γνωσιακή-συμπεριφορική παρέμβαση βασισμένη στη μνήμη, που επιδρά στις κινητικές ικανότητες (αλλά και σε πολλά άλλα επίπεδα) έτσι ώστε να αυξήσει την επίδοση του αθλητή.

Διαβάστε περισσότερα

Ας εμπιστευτούμε τις αντιθέσεις μας – ούτως η άλλως είναι μέσα μας!

Ο Ηράκλειτος από την αρχαιότητα είχε μιλήσει για την ‘Εναντιοδρομία’ – την επιτακτική ανάγκη της συνένωσης των αντιθέτων, τόσο μέσα στη φύση όσο και μέσα στον τον άνθρωπο. Υποστήριζε ότι όλα τα πράγματα βρίσκονται σε σύγκρουση, η σύγκρουση όμως αυτή είναι ουσιώδης για τη ζωή και επομένως δεν την θεωρούσε κακή, αλλά ένα θεμελιακό νόμο. Το πυθαγόρειο ιδεώδες ενός κόσμου ειρηνικού και αρμονικού το απέρριπτε, ως ένα ιδεώδες θανάτου! Για τον Ηράκλειτο «τα πάντα ρει και ουδέν μένει».

Διαβάστε περισσότερα

Η Μοναδική Σχέση Μητέρας – Παιδιού και το Μητρικό Στρες

Η μητέρα και το παιδί συνάπτουν ένα πολυσύνθετο δεσμό από την ώρα της σύλληψης. Αυτός ο δεσμός ενισχύεται κατά την ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα, κατά το τοκετό  και καταλυτικά κατά τα πρώτα έτη ζωής του βρέφους. Παραμένει όμως ισχυρός και μοναδικός καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι μελέτες σε έγκυες μητέρες που δείχνουν την αμοιβαία αλληλεπίδραση της μητέρας και του εμβρύου προκειμένου να διευκολυνθεί η παραγωγή και διατήρηση της ζωής. Η αμοιβαία αλληλεπίδραση διαφαίνεται στο ότι δε στηρίζει μόνο η μητέρα το έμβρυο, μεταφέροντας το dnaτης, τα αντισώματα και άλλα εφόδια για την υγεία του, αλλά και το έμβρυο στηρίζει τη μητέρα ώστε να είναι σε θέση να φέρει το έργο της μητρότητας εις πέρας.

Διαβάστε περισσότερα

english version